– Jeg går for å delta, spøker ordfører Roger Evjen i Aurskog-Høland kommune.

Lørdag skal ordførerne vise fram sine malerkunster i gågate på Bjørkelangen. I fjor duellerte de med skogsmaskiner. I år tar de penslene fatt, og maler kunstverk på direkten i gågata.

Vennlig kommunekamp

– Tanken er at de ferdige maleriene skal henge i svømmehallen og i Bjørkelangen skole, hvis det blir brukbart. Hvem som definerer brukbart er vi ikke helt sikre på, sier Evjen.

– Ikke noe press, altså, sier Rømskog-ordfører Thor Håkon Ramberg

I fjor var det konkurranse, i år er det en vennlig duell. Foran publikum på Stuttreist & Himlaga-festivalen skal de to ordførerne gjøre ferdig hvert sitt maleri. Ingen av dem skryter på seg noe utpreget kunstnerisk talent.

– To av mine tre barn er blitt helt bitt av malebasillen. De produserer masse. Selv har jeg aldri plukket opp en pensel, sier Ramberg.

– Kanskje du har et skjult talent?

Variert program

Lørdag blir gågata fylt med liv. Det blir salgsboder, stander, bondegård, kommunekamp og underholdning for både store og små. Vi skal kåre Stuttreistmester i 5-kamp, det blir blomstershow med Finn Schjøll, og bygdetruppen lager liv og røre i gågata. I tillegg kjører en veteranbuss deg til og fra konsertene som holdes i kultursalen den dagen.

Stuttreist & Himlaga er et lavterskeltilbud til alle. Det koster ingenting å komme inn, og alle har mulighet til å være med. I fjor var det 3000 mennesker i sentrum. Programmet for festivalen blir variert, med noe for enhver smak og aldersgruppe.

Samtidig med festivalen er det åpning av kultursalen på Bjørkelangen skole, med masse flotte forestillinger.

Foto og artikkel av Kari Aasberg Bradley